به گزارش ایکنا از گلستان، میل و علاقه به عزت و فرار و تنفر از ذلت، امری فطری است که در نهاد تمام انسانها وجود دارد. اسلام همانطور که براصل عزت تکیه کرده و آن را محور تعلیمات خود قرار داده، راههای رسیدن به آن یا تقویت آن را هم بیان کرده است، که میتوان به برخی از نکات قابل توجه اشاره کرد.
1- درخواست از پروردگار: باید عزت را از کسی خواست که خود عزیر بالذات باشد. «مَن كانَ يُريدُ العِزَّةَ فَلِلَّهِ العِزَّةُ جَميعًا»(آیه 10 سوره مبارکه فاطر).
2- بندگی و اطاعت خداوند: هیچ چیز مانند بندگی و اطاعت از خدا به انسان عزت نمیبخشد. امام علی(ع) میفرمایند: «إِذَا طَلَبْتَ اَلْعِزَّ فَاطْلُبْهُ بِالطَّاعَةِ؛ هرگاه خواهان عزت شدی، آن را در اطاعت و فرمانبرداری خدا بجوی»( شرح غررالحکم، ج 3، صفحه 135)
3- تقوا و پرهیزگاری: کسی که در جستوجوی عزت نفس است باید دارای تقوا و ورع باشد پیامبر اکرم(ص) میفرماید: «مَنْ اَرادَ اَنْ يَكونَ اَعَزَّ النّاسِ فَلْيَتَّقِ اللّه َعَزَّوَجَلَّ؛ هرکس میخواهد با عزتترین مردم باشد، تقوای الهی پیشه کند.»( بحار الانوار، جلد 67، صفحه 285)
4- جهاد در راه خدا: جهاد و پیکار در راه خدا، نه تنها عزت برای کسانی است که در آن شرکت میکنند، بلکه برای نسلهای آینده نیز موجب عزت و شرافت است. رسول اکرم(ص) فرمود: «اغزوا تورثوا أبناءكم مجداً؛ پیکار کنید تا برای فرزندانتان مجد و عظمت به ارث بگذارید. (وسائل الشیعه، جلد 11 صفحه 9)
5- پیروی از ائمه معصومین(ع): امام صادق(ع) در اینباره میفرماید: «پرچم حق با ماست. هرکس از آن پیروی کند، به او میرسد و هرکس عقب بماند، غرق میشود. همانا به وسیله ما خون بهای هر مومنی گرفته میشود و به وسیله ما طوق ذلت از گردن شما برداشته میشود»(الارشاد، جلد 1، صفحه 241)
6- آراستگی به فضایل اخلاقی: رابطه عزت نفس با فضایل اخلاقی، رابطه داد و ستدی و تعامل مثبت و سازنده است. انسان عزتمند هنجارهای اخلاقی را رعایت میکند و رعایت هنجارهای اخلاقی، به تقویت و پایدار شدن عزت نفس میانجامد.
خبرنگار: شایسته سادات میرحسینی
انتهای پیام